Žumpa alebo čističk...
 
Oznámenia
Vyčistiť všetko

Žumpa alebo čistička?

Terka
Príspevky: 9
Začiatok témy
(@terkap)
Active Member
Pripojený: 3 roky pred

Dobrý deň, je lepšia žumpa alebo čistička odpadových vôd? Máte niekto skúsenosti? Plusy - mínusy?

1 odpoveď
Pavel Kleskeň
Príspevky: 11
(@pavel-klesken)
Active Member
Pripojený: 4 roky pred

Žumpy alebo čističky odpadných vôd sa stavajú v tých častiach obcí, kde už je neefektívne budovať verejnú kanalizačnú sieť. Aby ste sa vedeli rozhodnúť pre to najoptimálnejšie riešenie odstraňovania odpadných vôd z vášho rodinného domu je nutné overiť si na príslušnom stavebnom aké technické riešenie "povoľujú". Oba objekty potrebujú stavebné povolenie!

Stručné zhodnotenie prevádzkovej ekonomiky je takéto: Čistička je výhodnejšia pretože, jej vystavba stojí cca 2 000 e. Prevádzka, to je len niekoľko kWh el. energie ročne + 2 servisy ročne.

Žumpa 10 m3 - stojí cca 1000 e, ale jej prevádzka je náročná - mesačne ju musíte "vytiahnuť"- žumpa musí byť vodotesná(pri kolaudácii sa toto musí preukázať) a vytiahnutie a likvidácia odpadovej vody stojí v cenách z okolia Šamorína, je to až 55 e. Takže ročne je to až 660 e. Čistička - investícia do nej sa pri tejto cene likvidácie odpadných vôd vráti za dva roky! Žiaľ stavebné úrady nie veľmi radi ich povoľujú!!!  aj keď máte zámer , že vyčistenú vodu vrátite cez vsakovací drén na vlastnom pozemku či vsakovací objekt s filtráciou cez pieskový filter. Ing. Kleskeň

Odpoveď