Vlhnutie suterénu n...
 
Oznámenia
Vyčistiť všetko

Vlhnutie suterénu na dome

Martin Strihovský
Príspevky: 2
Začiatok témy
(@redakcia)
Nový člen
Pripojený: 5 rokov pred

Dobrý deň!

Obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc ako na odborníka, ktorý má v tejto oblasti skúsenosti. Počúva Vás na rádiu Lumen moja mama, ale aj babka, ktorá má už 89 rokov a podľa toho čo hovoria viete poradiť v prípadoch, keď je problém s vlhnutím stavby.

Náš problém spočíva v tom, že máme od roku  2007 nový rodinný dom, ktorý je  celý podpivničený,  bývame v dome od roku 2010  a od jesene cca 2016 nám začal  vlhnúť suterén. 

Čo sa týka  izolácie dávali sme na spodok, ale aj z bokov dvojmo  asfaltové pásy sklobit. Je to lepenka, ktorá má v sebe aj sklotext mriežku. Dúfali sme, že nám to zabráni vlhkosti. Dom je v zemi v najvyššom bode, teda jeho pravý zadný roh cca 2 metre. Postavený je v teréne vo vrchu, miernom kopci, kde je hlina a pomedzi to sú potom kamene,  ako bridlica. Dookola  základovej dosky sa nachádza 7 cm v priemere  drenážna rúra   daná do  spádu cca 2 cm na 1 meter. Okolo celého domu je na bokoch  styrodur 3 cm a na tom nopová fólia.

Asi pred takými dvomi rokmi som spozoroval v miestnosti kotolne  /je to miestnosť najviac v zemi/ že sa tam urobili také vlhké plesne. Vysušil som  to ohrievačom a potom sa to dalo namaľovať a všetko sa zdalo byť v poriadku. Najviac to začalo vlhnúť pri komíne /podotýkam, že sú tam prechody na odpad ako, kondenz z komína, ďalej prívod vody aj do zadnej časti/, teda prechádza to cez izoláciu.  Potom ale som to znovu spozoroval a vo väčšom rozsahu ten istý problém, dokonca  vlhnú a to dosť  veľa aj vnútorné priečky, či už nosné, alebo deliace.&n bsp;&nbs p;                

Problém som sa snažil riešiť a volal som  odborníka z firmy Drypoll, ktorý mi za 1. 990,-€ ponúka prístroj na báze elektromagnetickej indukcie. Tento pán mi však nevedel povedať, kde má prístroje už namontované a ako to vlastne celkom  funguje. Nezdá sa mi to celkom férové a mám pochybnosti.

Ďalej som sa snažil  skontaktovať aj s firmou Aquapoll, kde títo majú reklamu v rádiu Vlna a tvrdia, že urobia zamerania a zisťovanie zdarma. Keď  som  však vyplnil dotazník cez web ozvala sa mi pani, ktorá mi uviedla, že pokiaľ chcem zisťovať príčinu pošlú mi technika, ale vzhľadom na rozmery a popis problému bude to práca na takých 5-6 hodín a bude to stáť cca 360,-€, teda len diagnostika.

Zdá sa, že sa jedná o tlakovú vodu, ale neviem, či je to zhora z vrchu, zo svahu, alebo to tlačí zospodu.

Môj sused, ktorý má dom starší o 10 rokov mal taký istý  problém a tvrdil, že je to preto, že urobil nekvalitnú izoláciu. Na tri etapy obkopal dom okolo  základu tesne pri múre a zišiel až pod podlahu dal tam  drenážne rúry, na vrch okolo múru dal kamenivo, ktoré obalil do geotextílie. Múry mu vyschli a vnútri domu nemá od vtedy problém.    

My máme však v zadnej časti zrobenú terasu  cca 5 x 3 m a taktiež po ľavej strane domu /pohľad spredu/ je chodník zo zámkovej dlažby. Plánujem všetko obkopať ale, tak aby som nemusel  rozoberať chodník a rozbíjať terasu a urobiť drenáže a taktiež také odvzdušňovacie kanály.

Prosím Vás o Váš názor, nakoľko to bude  väčšia investícia a náročné to bude aj na realizáciu.

V prílohe vám zasielam aj foto.

S pozdravom
Peter Porada zo Šuňavy, okr. Poprad.

5 odpovedal
Pavel Kleskeň
Príspevky: 11
(@pavel-klesken)
Active Member
Pripojený: 4 roky pred

Priatelia, riešenie tohto problému je na “učebnicu sanácií vlhkých pivníc”.

Musím však ponúknuť riešenie a tak ako prvé poviem príčinu, prečo pivnica vlhne, aj ked boli použité dve vrstvy lepeniek (a vcelku kvalitných). Pri natavovaní lepenky na stenu táto nebola dostatočne napenetrovaná asfaltovou suspenziou a tak sa lepenka prvej vrstvy síce prilepila, ale asfalt z lepenky s nevsal do omietky a tak sa po 6 rokoch lepenky odškerili od steny. Tvalý hydrostatický tlak zemnej vlhkosti si našiel cestu (mikroprasklina v lepenkách možno až trhlina) a murivo pivnice je v celej svojej hrúbke už mokré(preto vlhkosť vyráža na povrch)!!!

Toto je najnebezpečnejšie lebo voda sa rozšírila na všetky strany a všetky steny pivnice zakopané vo svahu sú mokré.

Za druhé – musí prísť diagnostika stavu múrov. Na každej stene musíte vo vzdialenosti 1 m od seba urobiť sondy (odsekáte mokré omietky v šírke 30 cm) na celú výšku pivnice. Tu uvidíte ako vysoko je vlhkosť a dajte si ju zmerať. Pri zakladovej doske , 50 cm nad a potom zase 50 cm a takto postupujte až pod strop. Stav vlhkosti povie či sa musia všetky omietky osekať a murivo musí byť sušené umelo(odsávanie) alebo vyschne prirodzene.

Za tretie - Riešenie obnovenia hydroizolácie. Prvý problém je terasa pri dome. Jej negatívna funkcia pri zvyšovaní vlhkosti pivníc je evidentná. Zemina ktorá sa dotýka domu je akoby prikrytá pokrievkou – betónovým “deklom” a jej prirodzená vlhkosť nedifunduje(slnko, vietor) – skôr sa koncentruje a tlačí do porúchanej hydroizolácie. Ak ju chce majiteľ zachovať musí steny injektovať mikroinjektážou. “Chémie” na túto prácu je dosť len treba overenú spoločnosť. Cena bude problém.

Čo by som odporučil ja! Urobiť presne to čo sused- obetovať terasu , potom obnoviť drenáže, hydroizolácie a terasu postaviť znova, ale 20 30 vyššie na terén(polieriky) aby vietor sušil zeminu!

Ing. Pavel Kleskeň

Odpoveď
Príspevky: 2
(@matus-rohal)
Nový člen
Pripojený: 4 roky pred

Dobrý deň, práve som sa nad touto témou zamýšľal, ako správne postaviť pivnicu.
Ako správne urobiť hydroizoláciu (kvalitná penetrácia, , izoláciu pivnice, drenáže (nájsť správne postupy, aby to bolo následne funkčné). 
Hľadal som články aj vo vašom časopise Dom a byt, pozeral som rôzne fóra (snažím sa počúvať vaše postrehy v rádiu Lumen) a diskusie, ale zatiaľ som toho veľa nenašiel, ohľadom tejto témy.
Hneď výborný postreh pri penetrácii a aj ďalšie body ďakujem. 

Ak by ste vedeli popísať načo si dávať pozor pri stavbe pivnice a ako ju postaviť správne (alebo ponúknuť aj nejakú dobrú literatúru, technický list).
Ešte má napáda jedná otázka ohľadom kvalitnej penetrácie, ktorú by ste odporúčali. 

 

Ďakujem s pozdravom Matúš Rohaľ 

Odpoveď
1 odpoveď
Pavel Kleskeň
(@pavel-klesken)
Pripojený: 4 roky pred

Active Member
Príspevky: 11

Pán Rohaľ , napíšte mi na meil -palokleskeň@gmail.com adresu , pošlem vám (zadarmo)  knihu Sanácie rodinných domov, ktorú sme s kolegami "stvorili", tam je dosť informácií. Kleskeň 

Odpoveď
Príspevky: 3
Admin
(@ad_st9)
Nový člen
Pripojený: 5 rokov pred
Odpoveď
Príspevky: 1
(@dave-rumbleson)
Nový člen
Pripojený: 2 roky pred

test

Odpoveď