Seriál z cyklu Urob si sám pokračuje ďalšou časťou. Povieme si v nej to, ako si môžete doma, svojpomocne, vyrobiť dosku na krájanie. Chceme však zdôrazniť, že rozmery a dizajn dosky si môžete prispôsobiť podľa vášho vkusu a podľa toho, čo potrebujete. Rozmery uvádzame skôr orientačne, pre lepšiu predstavivosť.
Odporúčame však použiť na výrobu tvrdé drevo, to sa tak ľahko neznehodnotí a nepoškrabe. My sme i dosku na krájanie vyrobili z bukového dreva. Keďže si dosku môžete sami vyrobiť, môžete si ju prispôsobiť podľa seba. Môže byť štvorcová, obdĺžniková, širšia prípadne užšia než akú sme si vyrobili my. Fantázii sa medze nekladú. Dosť bolo zbytočných rečí. Pustime sa do toho.
1. Príprava materiálu
Pripravíme si dosku hrúbky cca 2,5 cm. Túto dosku si narežeme na 5 rovnakých častí o rozmere 4 x 40 cm (šírka x dĺžka). Poprípade na vlastný rozmer, podľa toho akú dosku potrebujete. Dosku narezanú na 5 rovnakých častí zrovnáme v zrovnávačke – hobľovačke. Boky takto ohobľovaných doštičiek natrieme lepidlom na drevo, najlepšie D4, teda takým ktoré je vhodné do vlhkého a mokrého prostredia. Stiahneme zvierkami, aby z nich vznikla jedna veľká platňa. Doštičky lepíme metódou škároviek, to znamená, že letokruhy sa musia striedať, aby bola doska rovná a nekrivila sa. Ako pri každom lepení, počkáme 24 hodín, kým sa doštičky poriadne nezlepia.
2. Úprava materiálu
Po 24 hodinách zvierky odstránime, dosku celú vybrúsime dohladka. Následne orežeme na cirkulárke na požadovaný rozmer. V našom prípade 20×40 cm. Vezmeme si ručnú frézu, do nej vložíme oblý nadstavec a ním zaoblíme hrany dookola celej dosky. Pomocou drážkovacieho nadstavca si vyfrézujeme žliabok dookola celej dosky. Ale iba z jednej strany.
3. Konečná úprava
Poslednou fázou je povrchová úprava. Tú realizujeme tak, že si dosku napustíme olejom, najlepšie kuchynským, keďže doska prichádza do kontaktu s jedlom. Dosku priebežne impregnujeme, aby nepopraskala.
Foto: autor
Redakcia
Komentáre
Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.