InteriérKuchyne

Domáca kaviareň – aký kávovar vám aj v pohodlí domova vyčaruje poctivé espreso?

Aký kávovar vám aj v pohodlí domova vyčaruje poctivé espreso, Orava

„A zastav sa na kávu!“, tak zvykneme v našich zemepisných šírkach pozývať k sebe priateľov, rodinu, ľudí, ktorých máme radi. Už len mať doma vhodný kávovar. Pitie kávy je v našom regióne spojené s debatovaním, ktoré sa občas tak natiahne, že z jednej kávy sú aj dve. 

Aký kávovar vám aj v pohodlí domova vyčaruje poctivé espreso, Orava

Zabudnite na práškovú kávu!

Éra, keď sme kamarátke zaliali práškovú kávu alebo jej uvarili poriadneho „turka“, pomaly miznú v nenávratne. „Pobozkaní“ chuťou pravého talianskeho espresa na dovolenke či rozmaznávaní mliečnymi kávovými nápojmi od kapučína až po café latte, stávame sa aj my, Slováci, prieberčivejší a aj v pití kávy si cibríme vkus. Ak patríte aj vy medzi kávičkárov telom i dušou a záleží vám, akú kávu naservírujete návšteve, načim sa poobzerať po domácej mašine na „čierne zlato“ do šálky. Kto už raz vyskúša toto panské huncútstvo, za práškovou kávou sa ani neobzrie a jeho duša zaplesá na návšteve v domácnosti, kde je srdcom kuchyne poctivý kávovar.

Kapsule, automat či páka?

Podľa toho, ako sa káva pripravuje, máte na výber kapsulové kávovary, automatické kávovary a profesionálne pákové kávovary. Tie kapsulové vymysleli samotní Taliani, aby si aj doma za krátky čas pripravili svoje kvalitné espreso. Kávoví fajnšmekri sa na kapsulové kávovary pozerajú tak trochu „cez prsty“, ale ak zoberieme do úvahy, že v každej kapsule je čerstvo zomletá a medzi dvoma sitkami špeciálne podľa predpisov talianskych kaviarníkov stlačená kvalitná káva, ponuka už začína znieť lákavo. Automatický kávovar vám pripraví espreso so zlatistou penou, kapučíno aj iné mliečne kávové nápoje za chvíľočku stlačením jediného gombíka. Stačí doň nasypať zomletú či nezomletú kávu, nastaviť intenzitu kávy a jej objem (ristretto „pod jeden zub“ až po americano) a za okamih sa kuchyňou šíri podmanivá vôňa kávy. Ideálne je, ak kávovar disponuje zabudovaných mlynčekom na kávu, aby ste si ju mohli vychutnať vždy čerstvo zomletú.

Domáca kaviareň – aký kávovar vám aj v pohodlí domova vyčaruje poctivé espreso, Orava mlyncek na kavu

Ak to aj na nie je, nevadí – na trhu sú kvalitné mlynčeky na mletie kávy, v ktorých si vždy pripravíte akurátne množstvo na aktuálnu spotrebu, aby káva zbytočne nezvetrala a nestratili svoj podmanivú chuť a vôňu. Navyše, pijete vždy tú odrodu kávy, ktorá vás práve očarí – stačí si v obchodoch vybrať svojho favorita. Cena takejto kávy, hoci aj odrodovej z opačného konca sveta, nie je až taká astronomická, ak si ju prepočítate na počet šálok, ktoré z nej pripravíte. A verte, že každá jedna šálka stojí za to! Máte tak možnosť skúšať, experimentovať, bez toho, že by ste sa pri príprave kávy nadreli. Obsluha, čistenie aj údržba automatického kávovaru je jednoduchá, ak sa držíte návodu na použitie. Automatické kávovary však nestoja málo, ich cena sa hýbe aj v stovkách eur.

Profesionál za prijateľnú sumu

Pákové kávovary sa asi najviac podobajú profesionálnym kávovarom z kaviarní, kde si tak radi vychutnávame svoj dúšok delikátnej kávy. Nestoja až tak veľa ako automatické kávovary, avšak sú určené pre kávových nadšencov, ktorí obľubujú celý kávový rituál. Kávu totiž treba najprv zomlieť (na mlynčeku, ktorý si dokúpite, podobne ako aj iné baristické pomôcky), potom profesionálne utlačiť do páky a tú nasadiť na hlavicu kávovaru, čo si vyžaduje istú zručnosť – až potom stlačíte gombík a kávička tečie! Na prípravu espresa so zlatistou krémou z pákového kávovaru si musíte vyhradiť trochu času, avšak možno práve to vás v uponáhľanom dni spomalí… a keď si konečne sadnete nad svoju šálku kávy, čas akoby zastal – na tých pár dúškov, ktoré si vychutnáte dokonale zharmonizovaní.

Naše tipy na pákové kávovary:

Pákový kávovar Orava ES-150 káve skutočne rozumie. Stvorený je tak, aby pri príprave espresa zohľadnil všetky nevyhnutné faktory pre dokonalý výsledok – má tlak 15 barov, ľahko vyberateľnú 1,9-litrovú nádobu na vodu pre čerstvosť tekutiny a páku na vloženie zomletej odrody kvalitnej kávy ako profesionálne kávovary. Na esprese tak dokáže vyčarovať tip-top zlatistú penu a vďaka napeňovacej dýze si hravo poradí aj s prípravou chutného kapučína. Do predhriatych šálok, samozrejme!

Domáca kaviareň – aký kávovar vám aj v pohodlí domova vyčaruje poctivé espreso, Orava ES250K

Pákový kávovar Orava ES-250 K  je kompaktnejších rozmerov, ale káva z jeho produkcie – to je sila! Svoju obľúbenú šálku kávy si na ňom hravo pripravíte z mletej kávy, porciovanej kávy aj z kávových kapsúl. Má výkonné čerpadlo s tlakom 20 barov, 1,4-litrovú nádobu na vodu a napeňovaciu dýzu na prípravu našľahaného kapučína bez toho, že by ste museli absolvovať baristický rýchlokurz. Nádobka na vodu aj odkvapkávacia mriežka sú vyberateľné, vďaka čomu kávovar po servírovaní kávičky ľahko vyčistíte.

Na čo by ste pri príprave nemali zabudnúť

– Kávovary by ste mali pravidelne čistiť – hlavne zásobníky so zvyškami kávy, kde sa môže vytvárať pleseň. Ak tak neurobíte, aj napriek kvalitnej espreso mašine a delikátnej odrode pomletej, porciovanej kávy či kávy z kapsúl, bude váš lahodný životabudič páchnuť a v ústach vám z neho ostane horký pocit sklamania.

– Pri príprave kávy v pákovom kávovare sa obyčajne natrúsi káva kade-tade, keďže na zomletie potrebujete externý mlynček a kávu utláčate do páky vlastnoručne. Ak ste teda extrémne čistotní, zakvačte si na dosah metličku so zmetákom.

– Svet kávy je nesmierne pestrý. Je zábavné objavovať rôzne odrody kávy, chute, vône. Hoci puristi a fajnšmerki považujú za jedinú správnu podobu kávy klasické espreso (bez cukru a mlieka, samozrejme), my, gurmáni, radi objavujeme aj iné, nové chute. Nechajte sa týmto svetom očariť a experimentujte aj vy!

Domáca kaviareň – aký kávovar vám aj v pohodlí domova vyčaruje poctivé espreso, Orava

3x káva inak – pre maškrtné dospelácke jazýčky

Espreso, kapučíno či café crema pozná každý. Vyskúšali ste už však café coretto, kávu po frízky alebo espresso parfait? Smelo do toho!

Café coretto

Pripravte si šálku espresa klasickým spôsobom. Dochuťte ho ¼ alebo ½ likérového pohárika koňaku. Výborne poslúži aj anýzovka, čerešňovica či cointreau. Takáto kávička chutí ušľachtilo, nepodávajte si však motoristom, alebo ak vás ešte čaká náročná práca.

Káva po frízsky

Do šálky osladeného espresa pridajte pohárik rumu. Navrch pridajte poctivú domácu šľahačku a degustácia môže začať. Ach!

Espreso parfait

Na jeho prípravu potrebujete 2 šálky espresa, 6 žĺtkov, 200 g cukru, 1/8 litra sladenej šľahačky a 1 pohár pomarančového likéru. Najprv vyšľahajte žĺtky s cukrom až do hustej napenenej hmoty. Potom pridajte studené espresá a pomarančový likér. Potom primiešajte šľahačku. Túto kávovú dobrotu rozlejte do vysokých pohárov na kávu a dajte ešte na chvíľu do chladničky. Servírujte návšteve – tá sa po prvom usŕknutí nezmôže na slovo a vašu obývačku zahalí opar blaženého úsmevu. Mňam!

Viac informácií o kvalitných espreso kávovaroch aj iných pomocníkov do domácnosti nájdete na:

www.orava.eu

Súťaž s Oravou

Zapojte sa do súťaže o Pákový kávovar Orava ES-250 K. Stačí, ak odpoviete správne na jednoduchú súťažnú otázku!
Súťažná otázka: Výkonné čerpadlo má
a)  10 barov
b)  20 barov
c)  30 barov
Súťaž bude vyhodnotená dňa 24. 5. 2020

Komentáre