ExteriérZáhrada

Jarné ošetrenie ovocných stromov: Ako na to

Jarné ošetrenie ovocných stromov Ako na to, čím postrekovať, zahrada postrek stromov

Prvé jarné lúče so sebou prinášajú okrem teplejšieho počasia aj prebúdzanie a urýchľovanie vegetácie ovocných stromov. To môže mať za následok vývin rôznych chorôb a škodcov, s ktorými treba zatočiť v rámci takzvaného predjarného ošetrenia ovocných stromov.

Jarné ošetrenie ovocných stromov Ako na to, čím postrekovať, zahrada postrek stromov

Predjarný postrek je dôležitou udalosťou, ktorá otvára každú záhradkársku sezónu. Je zameraný na ničenie prezimujúcich škodcov, ktorí sa začínajú po zime aktivizovať. Chráni taktiež pred rôznymi hubovitými ochoreniami, tvorbou machu a lišajníkov. S postrekom by sa malo počkať do obdobia dlhšieho súvislého oteplenia, kým nebudú teploty dosahovať aspoň 10 °C.

Ako prvé by sa mali ošetriť marhule, najmä jej náchylnejšie odrody ako napríklad Bredská, Bergeron a Rakovského. Rovnako náchylné sú aj višne odrôd Favorit, Morela neskorá a Meteor Korai.

Neprehliadnite:
5 typov záhradného náradia, ktoré vám na jar nesmie chýbať

S postupným otepľovaním sa následne prebúdzajú aj jadroviny, pri ktorých je potrebné predjarným postrekom ošetriť najmä jablone. Dôležité je vykonávať tento postrek v čase, kedy už nepredpokladáme výraznejšie ochladenie, ktoré by spôsobilo tuhšie prízemné mrazy.

Jarné ošetrenie ovocných stromov Ako na to, čím postrekovať, zahrada postrek stromov

Čím postrekovať

V špecializovaných obchodoch so záhradkárskym sortimentom je v súčasnosti natoľko široká ponuka prípravkov proti škodcom a na kontrolu chorôb ovocných stromov a kríkov, že si naozaj stačí iba vybrať. Ak s postrekmi iba začínate a patríte medzi záhradkárov začiatočníkov, určite si nechajte poradiť vyškoleným personálom predajne. Správne zvolený postrek totiž závisí od viacerých premenných.

Druh postreku by ste vždy mali voliť podľa druhu ovocného stromu, ktorý sa chystáte práve postrekovať, nakoľko má každý z nich iných škodcov, proti ktorých je potrebné v rámci predjarného postreku zasiahnuť.

Titulná foto: Shutterstock
Foto: Unsplash
Redakcia

Komentáre