InteriérKuchyne

Praktické rady, ako si upratať špajzu raz a navždy

Praktické rady, ako si upratať špajzu raz a navždy, neplytvajte jedlom

Stáva sa to každému. Prejde zopár týždňov a každá úhľadne uprataná špajza, alebo komora na potraviny si začne žiť svojím životom, výsledkom čoho je totálny chaos a neporiadok v jednotlivých uskladnených potravinách. Okrem neestetického vzhľadu však riskujete aj plytvanie jedlom, nakoľko vám môže na niektorých potravinách prejsť záručná doma. A tak keď budete upratovať špajzu nabudúce, budete môcť rovno tretinu jedla vyhodiť do koša. Aby a vám nič podobné nestalo, v dnešnom článku si povieme, ako si upratať špajzu raz a navždy.

Začnite kritickým pohľadom na vašu špajzu a vypíšte si všetky potraviny, ktoré v nej držíte opakovane, respektíve nonstop. Príkladom môže byť múka, ryža, strúhanka, fazuľa, sezam, kokos, plechovky s kukuricou, paradajkový pretlak a podobne. Následne si roztrieďte tento zoznam na sypké+suché ingrediencie a ostatné ingrediencie.

Neprehliadnite:
Dôležitý a spätý priestor s kuchyňou je špajza – sen každej gazdinky

Dostatok potravinových dóz

Za ideálnych okolností by každá suchá, alebo sypká potravina mala mať svoj domov vo vlastnej potravinovej dóze. Nemusia to byť pritom drahé plastové, či sklenené dózy z obchodu. Ak netrváte na špajze ako z Pinterestu, postačia vám aj čisté zaváraninové fľaše rôznych objemov. Pred samotným uprataním špajze raz a navždy si pripravte dostatok takýchto úložných nádob, umyte ich a nechajte vyschnúť.

Upratovanie sa môže začať

Vyberte každú jednu potravinu zo špajze a uložte ju na neďaleký stôl, alebo inú plochu. Poličky špajze povysávajte a pretrite vlhkou handričkou. Vráťte sa k potravinám a pozrite sa na dátum spotreby každého jedného výrobku. Prešlé potraviny okamžite vyhoďte. Pri triedení si všímajte aj kvalitu potravín, napríklad či otvorenú múku nenapadli mole a podobne.

Praktické rady, ako si upratať špajzu raz a navždy, neplytvajte jedlom

Potraviny, ktoré prešli testom roztrieďte na 2 kôpky podľa zoznamu. Začnite s presunom suchých a sypkých ingrediencií do jednotlivých potravinových dóz. Dózu vždy označte názvom a mesiacom spotreby, napríklad “Špaldová múka – 8/21”. Na označenie môžete použiť štítkovač, kus nalepeného papiera a fixku, alebo aj priamo fixku, ak píšete na sklenené zaváraninové poháre.

Jednotlivé dózy ukladajte vedľa seba tak, aby ste za každých okolností vedeli prečítať štítok. Pokračujte uložením konzerv a iných potravín, ktoré ste sa rozhodli neuskladniť do dóz. A voila, máte upratanú špajzu.

Trik je v pravidelnosti

Aby sa vám darilo ukážkový stav špajze aj udržiavať, je nutné ju navštíviť pred každým väčším nákupom, ideálne raz týždenne. Využite tento čas na to, aby ste sa pozreli do špajze čo už máte, a čo potrebujete ešte dokúpiť. Zároveň vám to dáva príležitosť popresúvať zopár zatúlaných kúskov potravín, ktoré sa počas týždňa rozhádzali, opäť na svoje pôvodné miesto. Ak má každá potravina svoje miesto a ak vykonávate inventúru špajze dostatočne pravidelne, už sa vám nikdy nestane, že vaša špajza bude vyzerať, akoby tam vybuchla bomba.

Foto: Unsplash
Redakcia

Komentáre