Trendom je kuchyňa, ktorá nemá vyzerať ako kuchyňa

Stavajsnami.sk

Stavebníctvo, stavby, byty, domy a všetko o nich


InteriérKuchyneKuchynský nábytok

Trendom je kuchyňa, ktorá nemá vyzerať ako kuchyňa

Trendom je kuchyňa

Súčasným trendom je nábytok a kuchynská zostava, ktorá minimalizuje a eliminuje kuchyňu ako prípravovňu jedla. Požiadavkou je kuchyňa, ktorá nemá vyzerať ako kuchyňa, pretože je to „obývačka“, takže skrinkové zostavy sa skôr podobajú obývačkovému nábytku.

Dokážete v nich „schovať“ všetko, čo nechcete, aby bolo vidieť? Trend dizajnu obývačkových zostáv je teda dnes charakterizovaný pomocou kombinácie viacúčelových skrinkových zostáv. Túto dispozičnú koncepciu viete realizovať vo všetkých štýloch. Pravdou však zostáva, že väčšina kuchýň apartmánového typu je realizovaná prostredníctvom moderného dizajnu, ktorý charakterizujú horizontálne priamky a čistota pravouhlého tvaru.

Trendom je kuchyňa

Kuchyňa a jej základná dispozícia

Usporiadanie kuchyne môže mať rôzne tvarové a dispozičné riešenie. Najčastejším typom je jednoradová kuchynská linka, ktorá potrebuje málo miesta a je inštalovaná popri dlhšej stene priestoru, kde kuchyňu zariaďujeme. Pri tomto riešení je vhodným doplnkom „ostrovček“, ktorý môže nahradiť jedálenský stôl. Z pohľadu pohodlia pri varení je kuchyňa však najmenej vyhovujúca, pretože sa najviac nachodíte.

Trendom je kuchyňa

Kuchynské linky v tvare U a L a tiež jednoduché dvojradové ušetria zbytočný pohyb po kuchyni. Dvojradové usporiadanie je vhodné pri voľnom či čiastočnom prepojení kuchyne s obývačkou. Dva rady kuchynských zostáv potom „ukončuje“ ostrovček. No nezabúdajme na minimálny prechod medzi ostrovom a skrinkami či skrinkami oboch línií nábytku kuchyne v tvare U, ktorý by mal byť 120 cm, aby sa pohodlne dali otvárať zásuvky či dvierka spodných skriniek na oboch stranách.

Tvar kuchyne podľa písmena G, kde „géčková“ nožička sa otvára do obytného priestoru, je funkčnejšou „náhradou“ samostatného ostrova. Na nožičke „G“, ktorá však musí mať najmenej 120 cm (komfort jedenia dvoch vedľa seba sediacich ľudí), môže byť nízke – ranné sedenie alebo vysoká barová doska. Úplne perfektné riešenie servírovania však dáva jedálenský stôl. Jeho zakomponovanie musí riešiť už stavebná dispozícia!

Trendom je kuchyňa

Funkčné riešenia – kuchyňa

Zárukou pohodlnej prípravy a servírovania jedál je dispozične dobre navrhnutý priestor kuchynskej zóny tak, aby sa dodržiaval známy funkčný sled – príprava, hygiena, varenie, servírovanie – s minimom nachodených „kilometrov“. Aká je postupnosť našich „úkonov“ v kuchyni?

Po príchode z nákupu ukladáme potraviny do chladničky a na pracovnú dosku. Preto by pri vstupe do kuchyne mala byť ako prvá umiestnená chladnička a voľná pracovná plocha aspoň 80 cm. Samotné varenie začína očistením a umytím potravín, potom sa potraviny nakrájajú a nasleduje ich varenie či pečenie. Vedľa chladničky preto umiestňujeme kuchynský drez a za ním varnú dosku a rúru na pečenie. Medzi spotrebičmi a drezom je dobré vynechať voľnú pracovnú plochu širokú 60 cm. Potom je ešte potrebná pracovná plocha na servírovanie hotového jedla. Na druhej strane musí byť tento priestor „pracovnej dosky“ z materiálov, ktoré sa ľahko udržujú, sú trvanlivé a estetické.

Trendom je kuchyňa

Dnešné trendy – kuchyňa

Zladenie skriniek, zásuvkových a potravinových skríň musí rešpektovať správne zladenie v už spomínanom radení – príprava, varenie, servírovanie. Z toho vyplýva aj tvorba ukladacieho priestoru v skrinkách a zásuvkách. Dnešný trend dlhších skriniek ako spodných tak aj vrchných v ktorých ukladáme riad aj servis pre jedenie sa uberá smerom k skrinkám „zásuvkovým“ dlhým (cca 80 – 90 cm). Zásuvka dáva väčší priestor pre prehľadnosť ukladania či už riadu na varenie, ale aj prehľadnému usporiadaniu riadu na servírovanie. Prechod „kuchyne“ do obývačky obvykle vytvára priestor jedálenského stola alebo ostrovčeka s klasickou 75 cm výškou „stola“ či barového servírovania.

Trendom je kuchyňa

Rozhodujúce je materiálové riešenie, pretože ostrovčeky sú dominantný prvok, a tak napríklad servírovacia doska „baru“ sa najčastejšie realizuje zo skla a kovu. Kuchynské linky, steny, varné centrá sa realizujú v materiálovom, ale aj farebnom ladení s nábytkom obývačky. Týmto sa vytvára jednotiaca atmosféra a dizajnéri tento trend nazývajú, ako sme už vyššie uviedli, apartmánová kuchyňa. Materiály sa zásadne nemenia. Mení sa povrchová úprava.

Najnovšou novinkou je laminát s povrchovou štruktúrou dreva, ktorá je na nerozoznanie od masívu. O niečo drahšou verziou sú fólie, ktoré postupne nahrádzajú už spomínaný laminát. Výhodou fólií je ich vyššia pevnosť a možnosť vyrobiť akýkoľvek farebný odtieň či povrchovú štruktúru. Technológia lepenia za tepla zas zaručí dokonalé prilepenie na dvierkový polotovar už spomínaných DTD či MDF dosiek.

Trendom je kuchyňa

Najnovším trendom v obľúbenosti sú kuchynské linky a kuchyňa s vysokým leskom. Na prvý pohľad vyzerajú rovnako, ako keby ste ich nastriekali autolakom. Patria k tým drahším práve preto, že technológia výroby je náročná na čas. Celé dvierka sa nastriekajú základnou farbou zo vzorkovníka RAL a po jej zaschnutí sa nanesie niekoľko vrstiev vrchného laku, ktorý sa vyleští na vysoký lesk. Práve ten zabezpečuje dlhšiu životnosť materiálu.

Trendy kompozície dreva, fólií rôznych farieb a skla sú estetické a moderné, pretože pri zakomponovaní Led osvetlenia môžu vytvárať originálne svetelné scény. Vytvorenie takýchto moderných kuchýň chce však skúseného návrhára a aj odvážneho investora. Žiaľ, tieto moderné riešenia patria k cenovo vyšším kategóriám kuchýň. Viac v budúcom príspevku.

MiRaBo
Foto: z archívu redakcie Domabyt,
s povolením vydavateľstva Antar s.r.o.

>> Vhodný kuchynský nábytok
za dobrú nájdete TU <<

 

 

Komentáre (1)

  1. Kuchynské zostavy musia byť kreatívne a výtvarne dokonalé

    […] Neprehliadnite: Trendom je kuchyňa, ktorá nemá vyzerať ako kuchyňa […]

Komentáre