InteriérKuchyneKuchynský nábytok

Čo má mať „vaša“ kuchyňa, štyri základné časti

Kuchyňa, 4 základné časti

Kuchyňa sa v podstate skladá zo 4 častí: varná zóna (sporák, rúra, mikrovlnka, digestor…), čistiaca zóna (drez, batéria, umývačka riadu, drvič odpadu), zóna prípravy pre varenie (drez, plocha pre krájanie potravín, drvič odpadu, koše na odpadky) a časť určená na skladovanie (kuchynské potreby a náradie, ale aj potraviny – chladnička, mraznička…). Toto je štvoruholník, v ktorom sa v kuchyni pohybujete…

Kuchyňa, 4 základné časti
Foto: Trachea

V bežnej praxi je to vždy iba trojuholník, pretože nikdy nie je dostatok priestoru na to, aby čistiaca a prípravná zóna existovali samostatne. Zostavenie jednotlivých zón musí byť také, aby kuchyňa bola maximálne funkčná a vy ste sa v nej mohli pohybovať úsporne. Toto sa dá dosiahnuť iba vtedy, ak pri jej zariaďovaní dôkladne zvážite nielen priestor, do ktorého ju chcete umiestniť, ale aj svoje návyky, zlozvyky a dokonca je rozhodujúci aj taký fakt, či je gazdinka praváčka alebo ľaváčka. Z tohto faktu vychádza správne radenie zón, ktoré potrebujete pri príprave jedla.

Kuchyňa, 4 základné časti
Foto: Trachea

Správne radenie pracovných zón

Správne radenie zón je nasledovné. Skladovanie a príprava, mokrá – umývacia zóna, varná zóna a zóna servírovania.Každá zóna by mala mať svoj minimálny „manipulačný priestor“ na kuchynskej doske. Pre jednotlivé pracovné „úkony“ máte dostatok miesta a pri príprave jedla neodbehnete maratón, kým uvaríte akýkoľvek obed či večeru.

Najväčšiu plochu potrebuje čistiaca zóna s dostatkom priestoru na prípravu potravín, než ich presunieme do zóny varenia. Zóna prípravy obsahuje aj zónu umývania – drez a miesto pre špinavý a následne umytý riad. O čosi menej priestoru predstavuje zóna servírovania, ale aj tu musí byť miesto na dočasné uloženie horúcich hrncov, ktoré sme použili pri varení. Ak ho nemáme, riešenie je, že jedlo naberáme z hrncov na varnej doske. Je to východisko „z núdze“. Pri tvorbe kuchynskej zostavy musíme vychádzať z reálnych podmienok, ktoré nám určuje pôdorysné usporiadanie konkrétneho priestoru.

Kuchyňa, 4 základné časti, ergonómia

Správne výšky dolných a horných skriniek

Základné rozmery korpusov na kuchynskú zostavu a výška horných a dolných skriniek zostavy sa vo všeobecnosti „odvodzuje“ od univerzálnej výšky postavy, ktorá je 164,5 cm. Výška kuchynskej dosky kde pracujete je normovaná na 80 cm! Medzi dolnými a hornými skrinkami je priestor steny vysoký 60 cm. Spodný okraj horných skriniek by mal lícovať s horným okrajom dekoratívneho obkladu steny. Takže počítajme spolu – 80 cm je vysoká dolná zostava skriniek + 60 cm obklad = horné skrinky by mali mať spodný okraj vo výške 140 cm.

Pozrite si: Trendom je kuchyňa, ktorá nemá vyzerať ako kuchyňa

…lenže… Nie všetci máme univerzálnu výšku podľa normy. Niektorí sme vyšší a 80 cm výška pracovnej dosky nás núti byť pri práci ohnutými. Pokiaľ ste teda vyššej postavy, je potrebné dolnú líniu kuchynských skriniek zdvihnúť do výšky, ktorá vám bude vyhovovať pre pohodlnú prácu na kuchynskej doske. Nižšie majiteľky zase potrebujú mať „všetko poruke“ v oveľa nižšom priestore. Pomôžu výškovo staviteľné nožičky korpusov. A ešte jeden tip. S výškou kuchynskej linky sa viete „pohrať“ aj v rámci jednotlivých pracovných častí – jedna môže byť vyššie, druhá nižšie – pozor však, treba dbať na výšku, v ktorej umiestnite kuchynský drez. Musíte počítať s jeho hĺbkou, aby ste dočiahli na jeho dno. S výškou pracovnej dosky kuchynskej linky sa teda viete „pohrať“ a viete si ju namodelovať presne na dlhoročný komfort pri príprave jedla.

4 základné časti
Foto: Trachea

Pri výbere typov skriniek, ktoré budú tvoriť základ dolnej kuchynskej zostavy, je treba dôkladne premyslieť aj úložný priestor hornej línie radu skriniek, aby ste po každodenné kávové hrnčeky a riad „nemuseli chodiť po rebríku“. Ak si vyberiete skrinky, ktoré sa otvárajú horizontálne nahor, musíte myslieť na to, že dvierka sa vysunú nahor. Úchytné madlo je zrazu – zvrchu! Dokážete bez problémov naň dočiahnuť, aby ste dvierka vedeli zavrieť? Preto je potrebné si aspoň približne vyskúšať, či vami zvolená výška tohto radu horných skriniek vám nebude prekážať pri práci, či si nebudete udierať hlavu o prekážajúci okraj horných skriniek, prípadne či nebudú prekážať a cloniť svetlo pri práci a varení.

4 základné časti
Foto: Trachea

Aj ukladanie potravín riešte

Samostatnú časť kuchynských skriniek tvoria vysoké celostenové zostavy „potravinových“ skríň. V tomto priestore sú inštalované vysoké, vstavané kombinované chladničky, potravinové skrine s množstvom poličiek. V tomto prípade sa osvedčujú skrine široké 45 cm s vnútorným kovaním výsuvu políc. Celá skriňa sa na sofistikovanom vnútornom kovaní vytiahne a množstvo úložných košov vám vytvorí dokonalý prehľad o zásobách. Sú teda praktické z pohľadu okamžitého „prehľadu“, čo nám chýba v zásobách. Do týchto vysokých zostáv sa dnes vkladajú aj tzv. zvýšené centrá na pečenie, pozostávajúce z rúry na pečenie a mikrovlnky rovnakého dizajnu.

Jediná „nevýhody“ je, že tieto skrinky sú vlastne atyp a musia sa riešiť v konkrétnom kuchynskom štúdiu „na mieru“, čo sa premietne do ceny. Zdá sa vám, že usporiadanie dispozičnej a tvarovej zostavy kuchynskej linky a obytného priestoru je zložité? Áno je. Ak však zvládneme ergonómiu kuchyne a stolovania, ako sme stručne naznačili, určite sa podarí vytvoriť priestor, ktorý bude funkčný a estetický súčasne a stane sa srdcom domova rodiny. Veď príslovie „Dvakrát meraj, jedenkrát rež!“, v prípade tvorby kuchyne určite platí na 100 %. Nebojte sa požiadať o pomoc, kuchynských štúdií je dostatok a poradiť sa s odborníkom, to nie je hanba.

www.trachea.sk
MiRaBo

Komentáre