Kde „to“ všetko dáte? – Do „šuflíkov!“ Uloženie potravín a náradia pre uvarenie jedla.

Stavajsnami.sk

Stavebníctvo, stavby, byty, domy a všetko o nich


InteriérKuchyneKuchynský nábytok

Kde „to“ všetko dáte? – Do „šuflíkov!“ Uloženie potravín a náradia pre uvarenie jedla.

Ulozenie potravin v kuchyni

V spoločenských priestoroch otvorených kuchýň, kde je na prvom mieste najdôležitejšie vizuálne vnímanie priestoru, sa musí realizovať aj časť prác v uložení potravín a náradia pre uvarenie jedla. Ako „to“ riešiť, aby kuchyňa bola stále symbolom poriadkumilovnosti a hygieny a zároveň harmonizovala s dizajnom spoločenskej časti obývačkového priestoru?

Ulozenie potravin v kuchyni

Požiadavkou je kuchyňa, ktorá nemá vyzerať ako kuchyňa, pretože je to „obývačka“, takže skrinkové zostavy sa skôr podobajú obývačkovému nábytku. Dokážete v nich „schovať“ všetko, čo nechcete, aby bolo vidieť? Trend dizajnu obývačkových zostáv je teda dnes charakterizovaný pomocou kombinácie viacúčelových skrinkových zostáv. Túto dispozičnú koncepciu viete realizovať vo všetkých štýloch.

Funkčné riešenia

Zárukou pohodlnej prípravy a servírovania jedál je dispozične dobre navrhnutý priestor kuchynskej zóny.

Ulozenie potravin v kuchyni

Po príchode z nákupu ukladáme potraviny do chladničky a na pracovnú dosku. Preto by pri vstupe do kuchyne mala byť ako prvá umiestnená chladnička a voľná pracovná plocha aspoň 80 cm. Samotné varenie začína očistením a umytím potravín, potom sa potraviny nakrájajú a nasleduje ich varenie či pečenie. Vedľa chladničky preto umiestňujeme kuchynský drez a za ním varnú dosku a rúru na pečenie. Medzi spotrebičmi a drezom je dobré vynechať voľnú pracovnú plochu širokú 60 cm. Potom je ešte potrebná pracovná plocha na servírovanie hotového jedla. Na druhej strane musí byť tento priestor „pracovnej dosky“ z materiálov, ktoré sa ľahko udržujú, sú trvanlivé a estetické.

Pozrite si:
Čo má mať „vaša“ kuchyňa, štyri základné časti

Prechod „kuchyne“ do obývačky obvykle vytvára priestor jedálenského stola alebo ostrovčeka s klasickou 75 cm výškou „stola“ či barového servírovania. Rozhodujúce je materiálové riešenie, pretože ostrovčeky sú dominantný prvok, a tak napríklad servírovacia doska „baru“ sa najčastejšie realizuje zo skla a kovu. Kuchynské linky, steny, varné centrá sa realizujú v materiálovom, ale aj farebnom ladení s nábytkom obývačky. Týmto sa vytvára jednotiaca atmosféra a dizajnéri tento trend nazývajú, ako sme už vyššie uviedli, apartmánová kuchyňa.

Aké skrinky vyžadovaťna uloženie potravín

Usporiadanie kuchyne môže mať rôzne tvarové a dispozičné riešenie. Zladenie skriniek, zásuvkových a potravinových skríň musí rešpektovať správne zladenie v už spomínanom radení – príprava, varenie, servírovanie.

Ulozenie potravin v kuchyni

Z toho vyplýva aj tvorba ukladacieho priestoru v skrinkách a zásuvkách. Dnešný trend dlhších (širších) skriniek, či už klasických, ale aj zásuvkových (cca 80 – 90 cm), dáva väčší priestor pre prehľadnosť ukladania či už riadu na varenie, ale aj prehľadnému usporiadaniu riadu na servírovanie.

Samostatnú kapitolu tvoria spodné zásuvkové skrine – dnes sú IN v šírke až 90 cm. Vysunutím zásuvky máte prehľad o tom, čo je v zásuvke a aj pohodlne „to“ viete vybrať, pretože výrobcovia dnes ponúkajú priemyselne vyrábané organizéry na ukladanie hrncov či tanierov.

Ulozenie potravin v kuchyni

Ukladanie potravín (okrem chladničiek amerického typu) tvoria potravinové skrine. Ich vnútorný priestor je možné využiť za pomoci rôznych výsuvných systémov, a tak máte prehľad, čo chýba alebo čoho je dostatok. Vytvorenie takýchto moderných kuchýň chce však skúseného návrhára a aj odvážneho investora. Žiaľ, tieto moderné riešenia patria k cenovo vyšším kategóriám kuchýň.

Spotrebiče

K najčastejšie používaným, dnes už aj vstavaným spotrebičom v kuchyniach, patrí umývačka riadu, rúra na pečenie, indukčná varná doska, mikrovlnná rúra, chladnička a každodenne využívaný kávovar. Pri ich výbere sa prikloňte k verzii – všetko od jedného výrobcu. Obvykle majú jednotný dizajn a ľahšie sa budú komponovať do kuchynskej zostavy. Biele, čierne, antikoro? Úvahy, ktoré materiálové vyhotovenie sa ľahšie udržuje, nie sú na mieste. Každý spotrebič musí dostať potrebnú dávku starostlivosti, lebo len tak bude funkčný a dlhodobo pekný. Kde ich umiestniť a ako?

Kuchyna Blanco

Dnes je trendom „vstavanie“ do zostavy. Najpoužívanejšie sú varná doska a rúra na pečenie. Varná doska je vždy na pracovnej ploche, ktorá je cca 85 – 90 cm vysoko. (pre nižších sú aj nižšie nožičky či sokle). Takto vidíme „do hrncov“. Iná situácia je u rúry na pečenie. Už dávno neplatí, že rúra na pečenie musí byť umiestnená pod pracovnou linkou. Pri tomto umiestnení hrozí nebezpečie oparenia tváre pri rýchlom otvorení dvierok rúry!

Ideálna je vstavaná rúra v skrini (označuje sa to ako centrum pečenia), vysoká cca 140 cm, kde je jej obsluha oveľa pohodlnejšia a máte aj lepší prehľad o pečení, pretože cez sklo vo výške cca 120 cm vidíte do vnútrajšku rúry na pečenie. Jeho osvetlenie je dnes už „štandardom“. Obvykle sa kombinuje s mikrovlnou rúrou vo vedľajšej skrinke, a tak spolu tvoria technologické „centrum”. Umývačka riadu a chladnička sú schované za prednou doskou skrinky v spodnej kuchynskej zostave, a tak je ešte potrebné vyriešiť kávovar. Môže byť solitér, ale aj zabudovaný ako 3. v rade centra pečenia – mikrovlnka, rúra na pečenie, kávovar. Toto riešenie je dnes „IN“.

Digestor

Dizajnéri navrhujúci apartmánovú, ale aj klasickú kuchyňu využívajú digestor ako silný výrazový prvok. V podstate je nepredstaviteľné, vzhľadom na modernú otvorenú dispozíciu a riešenie kuchyne, že by ste digestor v nej nemali. Musí eliminovať zápach z varenia potravín, to je jeho prvoradá funkcia. Súčasne ho však dizajnéri povýšili na dominantný prvok, ktorý v rôznom štýlovom a materiálovom vyhotovení symbolizuje rodinný kozub, teplo domova či paradoxne komín pece, piecky – asi preto, že je umiestňovaný nad varným centrom. Jeho tvar a veľkosť je podmienená celkovým dizajnovým stvárnením celého priestoru kuchyne. Faktom je, že jeho rôzne tvarové a konštrukčné riešenia sú pre túto časť obytného priestoru dominantné.

kuchyna Blanco

Pravdou je fakt, že módne trendy dizajnu interiérov najrýchlejšie zasahujú nábytok a spotrebiče do kuchýň. Apartmánové riešenia kuchýň a ich otvorenie do obytného priestoru však neznamenajú, že by sa jasnou deliacou čiarou spravil škrt a zanikli všetky ostatné možnosti a štýly kuchýň. Stále budú ľudia, ktorým veľké otvorené priestory nevyhovujú a ktorí majú radi klasiku. A tak kuchyňa sa vždy bude meniť v dizajne a v materiáloch, len účel sa nikdy nezmení. Dobré a chutné jedlo oceníme všetci a je nám jedno, v akom „dizajnérskom štýle“ bolo pripravené…

Foto: BLANCO
MiRaBo
Foto zdroj: z archívu redakcie Domabyt,
s povolením vydavateľstva Antar s.r.o.

>> Vhodný nábytok do kuchyne
za dobrú cenu nájdete TU <<

 

 

Komentáre (1)

  1. Podľa čoho vybrať chladničku a ako do nej ukladať potraviny?

    […] Neprehliadnite: Kde „to“ všetko dáte? – Do „šuflíkov!“ […]

Komentáre