InteriérKuchyneNovinky

Ako skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie

Ako skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie, trvanlivosť potravín, zdrave bývanie

Neplytvajte jedlom a naučte sa, ako ho správne skladovať. Ušetríte tak peniaze a zároveň čas, ktorý by ste využili na prípravu nového jedla. Ak potraviny či ich zvyšky správne uskladníte, predĺžite ich trvanlivosť aj niekoľkonásobne. Viete, ako na to?

Vyberajte správny obal a nezabudnite na dátum

Nech už hodláte uskladniť akékoľvek potraviny či jedlá, vždy ich vkladajte do vzduchotesných obalov. Na tomto princípe fungujú aj vákuovačky, ktoré z obalov najskôr odsajú všetok vzduch a vrecko následne patentujú zatavením. Obaly je vhodné označiť aj dátumom, ktorý môžete napísať napríklad na kúsok papierovej pásky. Tú potom môžete jednoducho strhnúť a obal opäť použiť.

 Vedeli ste, že…
… vákuovo zabalené zvyšky mäsa alebo plodov mora vydržia v mrazničke čerstvé viac ako rok?

Teplota chladničky je dôležitá

Pri skladovaní zvyškov a potravín v chladničke by ste nemali nikdy zabudnúť na správnu teplotu. Chladnička by mala byť nastavená na 2 – 4 °C a nemala by byť preplnená. Nedostatok voľného priestoru totiž bráni chladnému vzduchu v cirkulácii. Ak ohrievate zvyšky jedla, využite na to rúru, mikrovlnku alebo sporák. Pomalé prihrievanie, napríklad v pomalých hrncoch, totiž zvyšuje riziko rastu baktérií.

Neprehliadnite:
Zero waste: Ako na bezodpadovú domácnosť?

Ako skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie, trvanlivosť potravín, zdrave bývanie

Väčšina z nás je zvyknutá skladovať väčšinu potravín v chladničke, no pri niektorých druhoch potravín robíme v tomto smere chybu. Medzi potraviny, ktoré znesú aj izbovú teplotu patria:

– paradajky
– banány
– citrusové ovocie
– avokáda
– štipľavá či sójová omáčka
– chlieb
– zemiaky
– melón a kôstkové ovocie
– cibuľa

Sterilizovanie – keď nie je miesto v chladničke

Ak už nemáte v chladničke priestor na skladovanie ďalších zvyškov potravín, je na čase začať sterilizovať. Zvyšky stačí vložiť do bežného skla na zaváranie, poriadne uzavrieť a vložiť do hrnca s dvojitým dnom. Priestor medzi dnami naplňte vodou a zapnite horák či platňu. V závislosti od typu uskladňovaných potravín zvoľte teplotu od 70 do 120 °C po dobu 3 až 300 minút.

Ako skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie, trvanlivosť potravín, zdrave bývanie

Dbáte o to, aby sa potravinami neplytvalo? Potom je na čase začať ich správne uskladňovať. Dnes už je k dispozícii hneď viacero spôsobov, ako to dosiahnuť a na mnohé z nich vám postačia aj pomôcky z vašej domácnosti. Ako predlžujete trvanlivosť potravín vy?

Foto: Unsplash.com
Redakcia

Komentáre