InteriérKuch. nábytokKuchyne

Ostrovy v kuchyniach – malý raj v kuchyni

Ostrovy v kuchyniach, malý raj v kuchyni

Kvalitný materiál kuchynských skriniek usporiadaných do dokonalej funkčnej zostavy, farebne zaujímavá pracovná doska s jednoduchou údržbou a dlhou životnosťou, možnosť uložiť si potraviny aj kuchynský riad, to všetko je požiadavka na kuchyňu. Zaujímavým prvkom v novodobých kuchyniach je „ostrov“.

Ostrovy v kuchyniach, malý raj v kuchyni

Základné usporiadanie priestoru kuchyne

Pri tvorbe kuchynskej zostavy musíme vždy vychádzať z reálnych dispozičných podmienok. Priestor budúcej kuchyne môže mať štvorcový či obdĺžnikový tvar. Môže byť riešený aj ako výsek budúceho obytného priestoru, alebo sa navrhuje ako otvorený priestor viditeľný z každého miesta obývačky. Usporiadanie kuchyne môže mať rôzne tvarové riešenie. Najčastejším typom je jednoradová I -čková kuchynská zostava, ktorá potrebuje málo miesta. Z pohľadu pohodlia pri varení je však najmenej vyhovujúca, pretože sa pri príprave jedla na varenie, ale aj samotnom varení a servírovaní najviac nachodíte.

Kuchynské linky v tvare U a L ušetria pohyb po kuchyni. Nezabúdajte na minimálny prechod medzi skrinkami oboch línií nábytku kuchyne v tvare U, ktorý by mal byť 120 cm, aby sa pohodlne dali otvárať zásuvky či dvierka spodných skriniek na oboch stranách a aby bolo miesto aj pre vás, keď zo spodnej zásuvky vyberáte hrnce či taniere.

Ostrovy v kuchyniach, malý raj v kuchyni

Ako vznikne „ostrovná“ kuchyňa?

Trendy otvorených kuchýň k obytnému priestoru riešia nanovšie chápanie obytného priestoru. Ten si žiada, aby príprava jedla sa stala súčasťou každodenného života v centrálnom obytnom priestore. Tvar kuchyne podľa písmena G, je vlastne kuchyňa tvaru L + „nožička“, kde „géčková“ nožička sa otvára do obytného priestoru. Nožička často slúžila ako barové raňajkové sedenie. Otvorenín spojnice nožičky a kratšej nožičky L vznikne „kuchynský ostrov”.

Neprehliadnite:
Čo má mať „vaša“ kuchyňa, štyri základné časti

Usporiadanie s kuchynským ostrovčekom je vhodné pri voľnom či čiastočnom prepojení kuchyne s obývačkou. Jeho nevýhodou je veľká priestorová náročnosť. Na nožičke G môže byť nízke – ranné sedenie alebo vysoká barová doska a toto riešenie môže pri nedostatku miesta nahradiť jedálenský stôl.

Ostrovy v kuchyniach, malý raj v kuchyni

Aká má byť „tá“ vaša?

Odvážne, originálne riešenia sú inšpiráciou a to, čo sa nám dnes zdá priveľmi odvážne, sa postupom času môže stať štandard. Potvrdzujú to riešenia tvarov drezov, varných dosiek v bielych farbách, tvary moderných digestorov alebo aj vzhľad predných panelov dvierok rúr na pečenie. To, čo sa vymyká bežnému štandardu, však zaujíma aj širokú verejnosť. Dizajnérske novinky sú tak „motorom“ pre rozvoj či už nábytkových zostáv, spotrebičov aj dispozičných riešeni. Takže riešenia ostrovných kuchýň môže byť pre vaše bývanie ozajstným oživením. Samotný ostrov môže mať veľa funkcií, nemusí to byť len kocka čí priamka, kde budete servírovať jedlo. 

Ostrovy v kuchyniach, malý raj v kuchyni

Umývať na ostrove, či?

Pri riešení ostrova ako hygienického centra (príprava potravín umývaním), sa musí riešiť stavebná predpríprava prívodu oboch druhov vôd (teplá a studená) a je nutné správne inštalovať kanalizačnú prípojku, min priemeru 50 mm. Hygienické centrá sú obvykle riešené drezom, v ktorom sa umýva zelenina, ale aj jedálenský riad. Z tohto teda vyplýva úloha, aby drez bol z mechanicky odolného a hygienického materiálu. Vhodne riešenie je, ak je drez riešený, ako dvoj drez (na pracovnej doske musíte mať dosť miesta). Batéria, ktorá zabezpečuje prívod vody, by mala byť vyššia, aby sa pod ňu dal vložiť aj veľký riad či hrniec a voda nešpliechala dookola. Technologické prípojky sú potrebné aj pri inštalácii umývačky riadu pod pracovnou doskou a tak elektrina, voda, kanalizácia, ktoré sa „zobrazia“ po vyriešení základnej koncepcie dosť limitujú  „dispozíciu“ tohto typu ostrova. 

Ostrovy v kuchyniach, malý raj v kuchyni

Varenie na „ostrove”

Ešte náročnejšie je, ak na ostrove chcete variť. Tu už musíte riešiť aj odsávanie pár z varenia a tak digestor sa stáva dominantný prvok vizuálneho vzhľadu. Toto však  nie je ten najväčší technický problém, problém je odvedenie pár „komínom“ so vzduchotesnou rúrou cez strop a  podľa dľžky tohto odsávania sa musí riešiť aj odsávacia sila ostrovného digestora a nesmie sa zabudnúť na jeho zapojenie na el. energiu. Obdobne je potrebné riešiť médium z ktorého bude teplo pre varenie.

Malý raj v kuchyni

Výška ostrova

Optimálna výška pracovnej dosky je 86 cm. Ak bude ostrov určený na činnosť varenia, musí ju mať. Nábytkové skrinky tvoriace ostrov teda musia byť dostatočné vysoké. Ak sa bude na ostrove aj jesť (jedálenský stôl má optimálnu výšku 76 cm,) tak výška okolo 85 – 90 cm je vyššia a preto musia byť k takémuto ostrovu nainštalované vysoké „barové“ stoličky. Z týchto dvoch príkladov je zrejmé, že „ostrov“ je síce pekný interiérový prvok, avšak jeho inštalácia, si žiada skúseného nábytkára a rozhodnutie, že ostrov bude súčasťou kuchyne, musí padnúť veľmi zavčasu, aby sa dokonale pripravila stavebná pripravenosť.

Malý raj v kuchyni

Dizajn ostrova

Ostrov v kuchyni môže byť riešený v dizajne klasickej kuchynskej zostavy avšak aj riešenia v kontraste farieb či dizajnu vie vytvoriť úžasnú atmosféru. Zaujať môže aj netypickým tvarom – napríklad okrúhlym, ako protiklad k linke s čistými líniami. Obmedzenia neexistujú. Je to len na vás, pre aký štýl, sa rozhodnete.

MiRaBo

Komentáre